-
Vokaljakt – aktiv undervisning
0Gjem vokalene vedlagt i filen, rundt i klasserommet eller på skolen. Hver vokal finnes i 5 forskjellige farger. La elevene gå på vokaljakt. Når de finner en vokal må de skrive vokalen inn i skjemaet. Det vi si at finner de en rød A må de skrive A med rød farge i ruten som binder A-raden og kolonnen med rød farge. Fint for å repetere skriving av vokalene samt gjenkjenning av bokstavene.
-
Vokaler – oppgavehefte
0Jobb med vokalene på ulike måter gjennom å bruke dette heftet som utgangspunkt. Fint til både introduksjon og repetisjon.
-
Flyt eller synk – eksperiment
0Finn frem ulike objekter, frukter, grønnsaker, klasseromsredskaper, eller hva du måtte ønske. Test ut samme med elevene, hva som flyter og hva som synker. Skriv resultatene og tegn bilder i rapporten vedlagt. Fint utgangspunkt for å snakke om vann, tetthet, vekt, etc. i naturfag.
-
Måling med metersnor
0Lag metersnor sammen med elevene og vurder størrelsen på ulike objekter i klasserommet i forhold til metersnoren. Fin måte å introdusere lengdemåling med meter på, samtidig som elevene får muligheten til å utforske og aktivt delta i undervisningen.
-
Vi måler 1 meter
0Lær elevene hva 1 meter er og la de utforske for å finne ting som er lengre, kortere og omtrent like langt som 1 meter. Dere kan bruke metersnor, meterstokk eller andre ustandardiserte måleenheter.
-
Ting jeg liker å gjøre – meg og min identitet
0I forbindelse med temaet «meg og min identitet» kan det være kjekt å bli kjent med sine egne preferanser. Hva liker elevene å gjøre på ulike steder og tidspunkter? Er det noen forskjeller avhengig av hvor og når de er? Eller liker de alltid å gjøre det samme? Til slutt får de også muligheten til å fortelle noe om hva de ikke liker å gjøre. Med blanke sider er det mulighet for både skriving og tegning, som gjør at oppgaven enkelt kan tilpasses flere nivåer.
-
Forsk på epler – tverrfaglig utforsking
0Bruk et eple som utgangspunkt for dybdelæring og tverrfaglig arbeid. Gi hver elev et eple og studer det på ulike måter ved å jobbe dere gjennom heftet. Se på farger, form, høyde, omkrets, stilker og frø, før dere jobber dere videre inn i sansene verden og vurderer hvilke adjektiver som passer for å beskrive eplet. Til slutt kan elevene skrive og tegne om eplet og andre frukt.
-
Fargehjul
0Lær om fargene i kunst og håndverk. Begynn med primærfargene og jobb dere innover til sekundær og tertiærfargene ved å blande blå, gul og rød med hverandre på ulike måter. Til slutt står dere igjen med et lekkert fargehjul. Bruk gjerne tid på veien til å diskutere hvilke farger dere tror kommer ut av blandingene og se fargene forvandle seg imens dere jobber.
-
Måling av volum med popcorn
0Et morsomt lite eksperiment å kjøre med de små i matematikk for å gi de et begrep om hva volum handler om. Som kjent handler volum om hvor mye noe rommer. Finn frem en kopp, ferdigpoppede popcorn og upoppede popcorn-kjerner. La elevene anslå hvor mye plass 5, 30 og 100 popcorn kommer til å ta i koppen du har funnet frem. Gjør det samme med popcorn-kjernene. Til slutt kan dere prøve og se hvor nære dere kom. Var det forskjell på poppede og upoppede popcorn? Hvorfor/hvorfor ikke? Kanskje dere kan drøfte dette videre i naturfag?
-
Fra ord til setninger – skriveoppdrag
0Skriv setninger med ordene som er angitt på bildene. Alle ordene må være med. Fin øvelse for å øve på å skrive hele setninger fremfor enkeltord, og også en god måte å trene på å koble ord sammen på. 12 kort med bilder.
-
Vi teller med fingrene
0Finn frem malingen og gjør deg klar for en morsom, kreativ og lærerik mattetime. La elevene dyppe fingeren i maling og så på arket ved siden av tallene som står oppgitt. Ved tallet 2 skal de eksempelvis lage to fingermerker med maling. Super oppgave å gjøre i fellesskap, da man også kan repetere telling høyt imens man jobber.
-
Perle mengden
0Tallene fra 1-30: Perle mengden på en snor. Laminer og klipp opp arkene, lag hull og fest en tråd i hullet under tallet. Fin oppgave til stasjonsundervisning eller undervisning i mindre grupper. Elevene skal tre på like mange perler som tallet viser. Fin for repetisjon av telling og mengde.