Ordklasser-gammel

ordklasser, grammatikk, skole, adverb, verb, substantiv, cder

Egne produkter

Viser alle 3 resultaterAnbefalte ressurser av andre


Jeg, meg, deg, seg

Av: Dalabrekka

Oppgaver knyttet til begrepene «jeg, meg, deg og seg».


Jeg, meg, deg, seg 2

Av: Dalabrekka

Oppgaver knyttet til begrepene «jeg, meg, deg og seg».


Det, den, med

Av: Dalabrekka

Oppgaver knyttet til begrepene «Det, den og med».


Ordklasse pakke

Av: Teaching Without Books

En fin pakke med flere varierte oppgaver knyttet til ordklasser.


Ordklasse plakater

Av: Teaching Funtastic

Flotte plakater med nyttig informasjon om ordklassene.


Verb, adjektiv eller substantiv klypekort

Av: TeachingWithLove Norge

Plasser klypen på rett sted – er ordet et verb, adjektiv eller substantiv?


Verbhefte

Av: Maries Klasserom

Et hefte om verb.


Verb – presens

Av: Netteleven

Lag setninger med verb på B.


Verb – infinitiv

Av: Netteleven

Lag setninger med verb på B.

Apper og nettsteder


Salaby – ordklasser


Skoletorget – definer ordklassene


Skoletorget – plasser ordklassene


Norsk-sidene: grammatikk-dikt


Ordklasser og forklaringer


De 10 ordklassene


Finn verbet


Substantiv

Video og lyd

Kreativt og utforskende


Legg til din overskrift her

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.


Noun Town – Substantiv byen

Hentet fra: MrsHoldersFirstGrade

Lag en substantiv-by sammen med elevene. La de tegne, klippe og lime inn substantiv som finnes i byen. Til slutt kan du kombinere det med innlæringen av verb ved at elevene kan skrive om ting man kan gjøre (altså verb) i byen.


Trekk en pinne

Hentet fra: ThirdGradeWonders 

Be elevene på tur trekke pinner og sortere de i rett boks (substantiv, verb, eller adjektiv). Til slutt kommer de opp og trekker ett ord fra hver boks og lager en setning med de tre ordene. Dette kan de fortsette med til boksene er tomme.


Moteshow med adjektiv

Hentet fra: MissFrenchImmersion

Sett opp stoler og rull ut den røde løperen. Finn frem noen morsomme kostymer og be elevene kle seg ut. La en og en gå nedover den røde løperen imens de andre ser på, slik som på et moteshow. For hver elev som går, velg ut et par elever som skal få si et adjektiv om personen som gikk på den røde løperen. En morsom og engasjerende elev som gir elevene trening i å bruke adjektiv.


Mysterie-adjektiv

Hentet fra: SecondGradeSmiles

Finn frem noen papp-poser og fyll de med diverse ting. Eksempelvis spagetti, plastelina, druer, etc. La elevene stikke hånden i posen og føle seg frem. Hvordan føles det? Be de skrive ned adjektiv for å beskrive hva de følte (f.eks. slimete, langt, mykt, etc.) Til slutt skal de gjette hva de tror er i posene.

Hoppeord

Hentet fra: Kateterskuffen

Lek paradis som på vanlig måte, men erstatt tallene med verb. Eleven kaster stein til ruten de skal «hoppe over» slik som ved vanlig paradis, men før de får begynne å hoppe må de lese verbet og eventuelt vise en bevegelse som passer til verbet.


Verb-lenker

Hentet fra: Ashleigh-EducationJourney

Lag korte setninger med subjekt, verbal og objekt. Lag små remser med papir og skriv alle ordene i setningene du har laget på hver sin remse. Skriv alle subjektene og objektene på hvitt papir, men ta verbalene på et farget ark, slik at elevene klarer å sortere ut verbene. Gi elevene alle remsene og be de bygge setninger som gir mening ved å bruke ett verb i hver setning. Be de lenke de sammen som en julelenke, med verbet i midten og en hvit lapp på hver side. En annerledes og morsom måte å motivere til forståelse av hvordan verb brukes til å beskrive en handling.


Fortid, nåtid og fremtid

Hentet fra: WeAreTeachers

Skriv verb på post-it lapper. Skriv noen verb i presens, noen i fortid og noen i fremtidsform. Heng lappene rundt i rommet. Lag en tabell på tavla hvor du skiller mellom fortid, nåtid og fremtid. La elevene lete frem alle verbene i rommet, lese de, og henge de på rett sted i tabellen. Til slutt kan elevene eventuelt skrive ned tabellen i egen bok, lage setninger med ordene, eller liknende.


Uregelrette verb

Hentet fra: TheOtToolbox

Skriv uregelrette verb og deres infinitiv-form på en legokloss hver. La elevene matche de uregelrette verbene til rett verb ved å sette sammen legoklossene. Fint arbeid til stasjonsundervisning eller ved spesialundervisning.


Substantiv og verb race

Hentet fra: HandsOnAsWeGrow

Skriv substantiv og adjektiv på små lapper. Stell elevene opp langs en linje og gå lenger unna selv, slik som ved rødt og grønt lys. Hver gang du leser et substantiv skal elevene rope «substantiv», men kroppen skal stå stille. Når du leser et verb skal de rope «verb» og så skal de utføre handlingen du sier samtidig som de beveger seg nærmere og nærmere deg. Sier du et nytt verb må de skifte handling, og sier du et nytt substantiv må de stoppe og fryse slik som tidligere. Første mann til å komme til deg vinner leken.


Verb-spillet

Hentet fra: Room5Teacher

Del elevene inn i grupper på 3-4 elever. Bli enige om et sted, f.eks. sykehus, skole, hjemme, biblioteket, etc. Sett på tid. Elevene skal i grupper skrive ned så mange handlingsverb de klarer å komme på som kan finne sted på stedet dere valgte. Om stedet f.eks. er skole kan elevene skrive «å lese». Når tiden er ute skal dere gå igjennom listene. For hver gruppe som leser opp, skal de andre gruppene krysse ut de som er like i sin egen liste. Til slutt er det om å gjøre å stå igjen med flest «unike» verb, som de andre ikke har skrevet ned.

 

 

Quiz til temaet


Øv på ordklasser


Ordklasser


Ordklasser

Følg oss på Pinterest for mer inspirasjon


Legg inn en kommentar